Προθεσμία νέου νόμου Οικογενειακού

  • Δικαίωμα Μεταρρύθμισης Συμφωνιών λόγω του νέου νόμου
  • Διετής προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο του 2023

Ο Ν. 4800/2021, ο οποίος ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 81/Α/21-5-2021 επέφερε αλλαγές στον Οικογενειακό δίκαιο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι τότε, η ανάλυση των οποίων εκφεύγει του σκοπού του παρόντος άρθρου.

Συνοπτικά, σχετικά με την γονική μέριμνα των τέκνων θεσπίστηκε το κριτήριο της από κοινού και εξίσου άσκησή της και από τους δύο γονείς. Η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου, η οποία περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του, όταν ασκείται από τον έναν μόνο γονέα οι αποφάσεις, που αφορούν την ονοματοδοσία του τέκνου, την επιλογή του θρησκεύματός του, τα ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και τα ζητήματα εκπαίδευσής του, τα οποία δύνανται να επιδράσουν καθοριστικά και αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται, όχι μόνον από τον γονέα, που έχει την επιμέλεια, αλλά και από τους δύο γονείς από κοινού.

Επιπλέον, με το άρθρο 1520 ΑΚ θεσπίστηκε “τεκμήριο” επικοινωνίας του ανηλίκου τέκνου, με τον γονεά με τον οποίο δεν διαμένει, στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητήσει ο ίδιος μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθοριστεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για άλλους λόγους, που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης ή το συμφέρον του τέκνου, εφόσον, όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου, ενώ αποκλεισμός ή θέσπιση περιορισμού στην επικοινωνία (π.χ. μη διανυκτέρευση στην οικία του πατέρα, χορήγηση επικοινωνίας παρουσία τρίτου προσώπου κλπ) είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως, όταν ο γονέας με τον οποίον δεν διαμένει το τέκνο, κριθεί ακατάλληλος να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας.

Με το άρθρο 18 του ανωτέρω νόμου προβλέφθηκε ρητώς ότι οι ρυθμίσεις, που αφορούν τ’ ανωτέρω, θα εφαρμοστούν και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, αμετάκλητη δικαστική απόφαση,ενώ συμφωνίες των γονέων που έχουν ήδη καταρτιστεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου, ισχύουν κανονικά, εκτός αν κρίνει διαφορετικά το δικαστήριο, μετά από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία όμως πρέπει να υποβληθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδη από 16/9/2021.

Κρίσιμη παράμετρος εν προκειμένω είναι ότι κατά την συνήθη τακτική, χρήσης διατάξεων στο όριο της λήξης τους, είναι βέβαιον ότι θα κατατεθούν το Καλοκαίρι του 2023 πολλές τέτοιες αιτήσεις στα Δικαστήρια, με αποτέλεσμα η δικάσιμός τους να προσδιορισθεί αρκετά μακρύτερα από το ειθισμένο.

Η έγκαιρη προσφυγή στην Δικαιοσύνη θα εξασφαλίσει και μία συντομότερη κρίση της υπόθεσης.

Ενημερωθείτε για τις νομικές μας υπηρεσίες στο Οικογενειακό Δίκαιο κάνοντας κλικ εδώ: