Συναινετικό Διαζύγιο – Δικηγόρος

Συναινετικό Διαζύγιο - Δικηγόρος

  • Τάχιστη Λύση του Γάμου (ακόμα και εντός 12 ημερών)
  • Δυνατότητα πραγματοποίησης όλης της διαδικασίας χωρίς φυσική παρουσία
  • Χωρίς προσφυγή σε Δικαστήριο
  • Προσιτό Κόστος συναινετικού διαζύγιου
  • Άμεση Εξυπηρέτηση

Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί την ταχύτερη και ωριμότερη διαδικασία για τη λύση ενός γάμου. Λύνοντας τον γάμο με αυτό τον τρόπο, αποφεύγετε τη ψυχική φθορά, που προκαλούν οι αντιδικίες, καθώς τις καθυστερήσεις, που αυτές συνεπάγονται.

Παράλληλα η τιμή για το συναινετικό διαζύγιο είναι πάντα πολύ πιο οικονομική σε σχέση με ένα διαζύγιο κατ’ αντιδικία. Ιδιαίτερα, στο γραφείο μας συναισθανόμενοι το κοινωνικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει ο δικηγόρος στην υλοποίηση βασικών δικαιωμάτων των πολιτών, προσαρμόζουμε το κόστος του συναινετικού διαζυγίου στα καλύτερα δυνατά επίπεδα για τους εντολείς μας, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν με τη ζωή τους ανεμπόδιστα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η για την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου χρειάζονται δύο δικηγόροι καθώς είναι αναγκαία προϋπόθεση η σύμπραξη ενός δικηγόρου για κάθε πλευρά για το συναινετικό διαζύγιο και ενός συμβολαιογράφου. Το γραφείο μας να διαθέτει δικηγόρους για να συνδράμουν νομικώς αμφότερα τα μέρη και συνεργάζεται με συμβολαιογράφους στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Αττική ώστε να ολοκληρώσουμε όλη τη διαδικασία με ασφάλεια και ταχύτητα.

Συνολική επίλυση διαφορών

Με το συναινετικό διαζύγιο δεν λύνεται μόνο ο γάμος, αλλά οι δύο πλευρές έχουν τη δυνατότητα  να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες, ήτοι περιουσιακές διαφορές (προαιρετικώς), διατροφής, ζητήματα επιμέλειας των τέκνων κοκ, με μια μόνο πράξη, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες λύσης ενός γάμου.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει εξαρχής συμφωνία με την άλλη πλευρά για συναινετική λύση, οι δικηγόροι του γραφείου μας καταβάλλουν σε κάθε υπόθεση, κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ένας δίκαιος συμβιβασμός, να αποφευχθούν τοξικές και μακρόχρονες αντιδικίες και να λυθεί συναινετικά ο γάμος.

Τέλος, σημειώνουμε ότι δεν μπορεί να λάβει χώρα συναινετικό διαζύγιο χωρίς δικηγόρο για κάθε μέρος και ότι η λύση του συναινετικού διαζυγίου είναι διαθέσιμη είτε πρόκειται για πολιτικό γάμο είτε για θρησκευτικό.  Σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης ενημερωθείτε για τη λύση του από εδώ.

Με την πολυετή εμπειρία μας στον τομέα των διαζυγίων και του οικογενειακού, γνωρίζουμε πως να σας βοηθήσουμε να προχωρήσετε στην λύση του γάμου σας συναινετικά, ακόμα και στις πιο «περίπλοκες» περιπτώσεις, φροντίζοντας όλοι οι εντολείς μας να έχουν συνεχή καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να ολοκληρωθεί με τον πιο  γρήγορο και ασφαλή τρόπο η λύση του γάμου και η επίλυση των διαφορών σας.

Γρήγορα – Οικονομικά – Εύκολα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία του Συναινετικού σας Διαζυγίου.

Καλέστε στο τηλεφωνικό κέντρο του γραφείου μας για να λάβετε μια εξατομικευμένη ενημέρωση για το κόστος του συναινετικού διαζυγίυο, με βάση τις ανάγκες σας:

Διαδικασία

Διαδικασία συναινετικού διαζυγίου

Πλέον από το 2021, η διαδικασία για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου είναι η κάτωθι:

  1. Αρχικά λαμβάνει χώρα έγγραφη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου τους. Η συμφωνία αυτή πρέπει να υπογραφεί από τους δύο συζύγους και το γνήσιο της υπογραφής τους να βεβαιωθεί από τα ΚΕΠ ή ψηφιακά μέσω του gov (υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού).
  2. Η παρέλευση τουλάχιστον δεκαημέρου από την επομένη της ημερομηνίας θεώρησης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων ή από την επομένη της ημερομηνίας σύναψης της προαναφερθείσας εγγράφου συμφωνίας από τους εφοδιασμένους με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο στους δικηγόρους των συζύγων (ή από την έγκριση των συζύγων στην πλατφόρμα του gov.gr).
  3. Στη συνέχεια, ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν (ή εγκρίνουν με ηλεκτρονικά μέσα) οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνο οι τελευταίοι, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα δίδεται τον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της πράξης.
  4. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση του αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Αν έχει τελεστεί (και) θρησκευτικός γάμος, τότε απαιτείται να κατατεθεί το αντίγραφο και στην αρμόδια Μητρόπολη και να προηγηθεί η πνευματική λύση ενώπιον αυτής, πριν γίνει η καταχώρηση στο Ληξιαρχείο. Σε περίπτωση που η διαδικασία γίνεται μέσω του gov.gr, υπάρχει δυνατότητα για ηλεκτρονική κατάθεση στο Ληξιαρχείο.

Όπως προκύπτει εκ των ανωτέρω, υπάρχει η δυνατότητα όλα τα ανωτέρω στάδια να πραγματοποιηθούν χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων υπογράφοντας το ιδιωτικό συμφωνητικό μέσω gov.gr και εν συνεχεία, αν είναι αναγκαίο, χορηγώντας ειδικό πληρεξούσιο στον δικηγόρο ώστε να παραστεί ενώπιον τους. Ως προς το διαφημιζόμενο στα ΜΜΕ άυλο διαζύγιο πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και έχει ολοκληρωθεί η σχετική πλατφόρμα λόγω νομικών προβληματισμών για την εναρμόνιση της με το ελληνικό δίκαιο αποφεύγεται ακόμα η χρήση της.

Βήματα συναινετικού διαζυγίου

Δικηγόρος για συναινετικό διαζύγιο

Υπάρχουν ανήλικα παιδιά; Τι ισχύει με τη διατροφή στο συναινετικό διαζύγιο;

Σε περίπτωση ύπαρξης ανηλίκων παιδιών για να μπορεί να λυθεί συναινετικά ο γάμος θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ως προς την επιμέλεια και διατροφή αυτών, ήτοι να καθοριστεί ο ακριβής τρόπος της επιμέλειας και να συμφωνηθεί το ύψος της διατροφής που θα καταβάλλεται. Αναλυτικά διαβάστε το σχετικό μας άρθρο με όλες τις πληροφορίες για θέματα επιμέλειας και διατροφής παιδιού.

Επισημαίνουμε,  επίσης, ότι η συμφωνία ως προς την επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανηλίκων τέκνων μπορεί να αποτελέσει εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μάλιστα, με την πρόσφατη τροποποίηση του 2021 στον Ποινικό Κώδικα, η παραβίαση του δικαιώματος επικοινωνίας, όπως έχει συμφωνηθεί με συμβολαιογραφική πράξη, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αναλυτικότερα διαβάστε εδώ.

Ποια είναι η διάρκεια ισχύς ως προς τα θέματα των τέκνων;

Με βάση το νόμο, η συμφωνία για τη συναινετική λύση του διαζυγίου ως προς το σκέλος της επικοινωνίας, διατροφής και επιμέλεια των τέκνων πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον δύο έτη.

Σε περίπτωση, που παρέλθει η διετία και κανένα μέρος δεν έχει εναντιωθεί προηγουμένως, αυτοδίκαια παρατείνεται η ισχύς της.

Υπάρχουν "παγίδες" στο συναινετικό διαζύγιο;

Η ευκολία με την οποία μπορεί να λάβει χώρα και η ταχύτητα της διαδικασίας, αφού το συναινετικό διαζύγιο ολοκληρώνεται σε λίγες μόλις ημέρες (σε αντίθεση μέχρι πριν λίγα έτη που απαιτούνταν μήνες για την έκδοση διαζυγίου) δεν πρέπει να δημιουργεί στους ενδιαφερόμενους την πεποίθηση ότι είναι μια απλά τυπική πράξη, που μπορεί να υπογραφεί χωρίς προσοχή. Για αυτό άλλωστε ο νομοθέτης ορθά επιτάσσει την παράσταση κάθε συζύγου με δικηγόρο ώστε να γνωρίζει ακριβώς τι υπογράφει.

Οι περιπλοκότητες έχουν να κάνουν με την ακριβή αποτύπωση των συμφωνιών, που υπάρχουν παράλληλα με αυτές της λύσης του γάμου, ήτοι για τα θέματα επιμέλειας, διατροφής ή το ζήτημα τυχόν περιουσιακών αξιώσεων. Για αυτό είναι σημαντικό ένα άτομο πριν προχωρήσει στην υπογραφή του συναινετικού διαζυγίου να έχει συμβουλευτεί δικηγόρο ώστε να διαφυλάξει τα δικαιώματα του.

Στο δικηγορικό μας γραφείο έχοντας επίγνωση της σπουδαιότητας των θεμάτων αυτών, φροντίζουμε να ενημερώνουμε πάντα τους εντολείς μας για κάθε πτυχή που τους αφορά ώστε να πράξουν ακριβώς με βάση τα συμφέροντα τους, έχοντας ακριβή εικόνα των νομικών δεδομένων.

Θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας;

Σε περίπτωση που αναζητείτε δικηγόρο για συναινετικό διαζύγιο και επιθυμείτε να έρθετε σε επικοινωνία με το γραφείο μας, πατήστε το παρακάτω κουμπί ώστε να ενημερωθείτε άμεσα για κάθε ζήτημα και το συνολικό κόστος της διαδικασίας.

Ενημερωθείτε επίσης για τις υπηρεσίες μας των δικηγόρων του γραφείου μας συνολικά στο Οικογενειακό Δίκαιο.

Γιατί να εμπιστευτώ το γραφείο σας;

Όλα αυτά τα χρόνια, το γραφείο μας κερδίζει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη όσων απευθύνονται σε εμάς για το συναινετικό διαζύγιο τους επειδή:

  • Διαθέτουμε καταρτισμένους και έμπειρους δικηγόρους, που γνωρίζουν άριστα το οικογενειακό δίκαιο.
  • Αποφεύγουμε τη συντήρηση μακρόχρονων αντιδικιών.
  • Είμαστε στη διάθεση των εντολέων μας σε κάθε στιγμή, που θα μας χρειαστούν, παρέχοντας υποστήριξη.
  • Είμαστε ειλικρινείς και χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που διαρκούν.
  • Αντιμετωπίζουμε κάθε υπόθεση με τη μέγιστη προσοχή και φροντίδα.
  • Προσεγγίζουμε τις υποθέσεις με την απαιτούμενη ευαισθησία και διακριτικότητα, λειτουργώντας με γνώμονα την επίλυση της υπόθεσης και την οικογενειακή ηρεμία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μπορείτε, επιπλέον, να ενημερωθείτε για βασικές σχετικές νομικές πληροφορίες στο οικογενειακό δίκαιο, συμβουλευόμενοι τις απαντήσεις του γραφείου μας σε συνηθισμένα ερωτήματα (διατροφές, διαζύγια, επιμέλεια τέκνου κοκ) κάνοντας κλικ στο παρακάτω κουμπί:

Νομικό Πλαίσιο

Εν σχέσει με το συναινετικό διαζύγιο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι:

“1. Οι σύζυγοι μπορούν, με έγγραφη συμφωνία ή κοινή ψηφιακή δήλωση, να λύσουν τον γάμο τους. Η έγγραφη συμφωνία καταρτίζεται μεταξύ των συζύγων ή η κοινή ψηφιακή δήλωση υποβάλλεται από αυτούς με την παρουσία ή με ψηφιακή σύμπραξη πληρεξούσιου δικηγόρου αντίστοιχα για καθέναν από αυτούς. Όταν η συμφωνία είναι έγγραφη, υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνο από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

2. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος, πρέπει με την έγγραφη συμφωνία ή την κοινή ψηφιακή δήλωση της παρ. 1 ή με άλλη συμφωνία μεταξύ των συζύγων, που καταρτίζεται όπως ορίζεται στην παρ. 1, να ρυθμίζεται η κατανομή της γονικής μέριμνας και ιδίως η επιμέλεια των τέκνων, ο τόπος διαμονής τους, ο γονέας με τον οποίο διαμένουν, η επικοινωνία τους με τον άλλο γονέα και η διατροφή τους. Η ανωτέρω έγγραφη συμφωνία ή η κοινή ψηφιακή δήλωση ισχύει για τουλάχιστον δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή της.

3 α. Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου, καθώς και κάθε χωριστή συμφωνία για την κατανομή της γονικής μέριμνας, την επιμέλεια, τον τόπο διαμονής, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων, υποβάλλονται από τους πληρεξουσίους δικηγόρους του κάθε συζύγου μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια σε συμβολαιογράφο.

β. Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης της παρ. 4 απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την έγγραφη συμφωνία των συζύγων ή την κοινή ψηφιακή δήλωση. Η ημερομηνία της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής αυτών. Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων δεν απαιτείται στην περίπτωση υποβολής κοινής ψηφιακής δήλωσης.

4. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνο οι τελευταίοι, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα δίδεται τον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της πράξης. Όταν η βεβαίωση αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανηλίκων τέκνων, η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, μπορεί να ρυθμίζονται η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.

5. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου, ή με ενημέρωση του ληξιαρχείου με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών».

Επιπροσθέτως κατά το άρθρο 18 του Ν. 4800/2021:

“Τα Κεφάλαια Β’ και Γ’ εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος των Κεφαλαίων Β’ και Γ’ ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.”