Επιμέλεια Παιδιού & Διατροφή

Ενημερωθείτε νομικά για ζητήματα επιμέλειας και διατροφής, όπως αυτά ισχύουν το νέο νόμο 4800/2021 και λάβετε τις απαντήσεις σε όλα τα σημαντικά θέματα.

Αν αναζητείτε δικηγόρο για υπόθεση επιμέλειας παιδιού ή διατροφής, το γραφείο μας μπορεί να αναλάβει την νομική σας υποστήριξη. Δείτε τις υπηρεσίες μας στο Οικογενειακό Δίκαιο:

Τι ισχύει με την επιμέλεια του παιδιού και τι είναι η γονική μέριμνα;

Γονική Μέριμνα:

Η γονική μέριμνα αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση των γονέων προς τα παιδιά τους Το περιεχόμενο της έχει να κάνει με την διοίκηση της περιουσίας του τέκνου, την εκπροσωπήση του σε υποθέσεις και δικαιοπραξίες και γενικά κάθε απόφαση επί των σημαντικών ζητημάτων της ζωής του τέκνου (επιλογή σχολείου, θρησκείας, ονόματος κλπ). Λόγω της μεγάλης σημασίας των υποθέσεων και της δυνατότητας για συνάσκηση της, ακόμα και μετά το διαζύγιο, ασκείται, πλην συγκεκριμένων και αυστηρών εξαιρέσεων, και από τους δύο κοινούς γονείς από κοινού.

Επιμέλεια & Συνεπιμέλεια:

Η επιμέλεια του τέκνου αποτελεί μέρος της γονικής μέριμνας και περιλαμβάνει την καθημερινή ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών. Με βάση την πρόσφατη μεταρρύθμιση του 2021 σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των γονέων, οι γονείς διατηρούν τη συνεπιμέλεια των τέκνων τους. 

Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι καθώς η επιμέλεια συνδέεται αναπόσπαστα με την καθημερινότητα του παιδιού και την οργάνωση αυτής, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν γίνεται για πρακτικούς λόγους να ασκείται συνεχώς, παράλληλα και ταυτόχρονα από τους δύο γονείς και για αυτό είτε με συμφωνία των γονέων, είτε του Δικαστηρίου η επιμέλεια ανατίθεται στον έναν από τους δύο γονείς, είτε και στους δύο γονείς.

Κριτήριο για το καθεστώς που θα αποφασιστεί συμβιβαστικώς ή δικαστικώς να ανατεθεί η επιμέλεια αποτελεί το συμφέρον του τέκνου. Δηλαδή, η ηλικία του παιδιού, η καθημερινή οργάνωση και απαιτήσεις της ζωής του, η ψυχική του ηρεμία και υγεία και ο στόχος για την ομαλή και βέλτιστη ανάπτυξη του καθορίζει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο το Δικαστήριο ή οι γονείς συναινετικά ή με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους θα ορίσουν τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα ανατεθεί η επιμέλεια του τέκνου, είτε δηλαδή στον έναν από τους δύο γονείς αποκλειστικά, είτε σε αμφότερους, προσδιορίζοντας τον ακριβή τρόπο συνεπιμέλειας (εναλλασσόμενη κατοικία κλπ).

Είναι σημαντικό τόσο οι γονείς, όσο και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που θα χειριστούν νομικά το διαζύγιο, να αντιμετωπίζουν υποθέσεις επιμέλειας τέκνου με αποκλειστικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου και όχι στην ικανοποίηση εγωιστικών απαιτήσεων, που υποσκάπτουν αυτό.

Πώς ρυθμίζεται η επικοινωνία με το παιδί;

O γονέας, που δεν διαμένει με το τέκνο έχει δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό, δηλαδή να μπορεί να περνάει χρόνο με αυτό στην οικία του ή αλλού. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο έχει την υποχρέωση να διαφυλάσσει το δικαίωμα αυτό και να προωθεί την επικοινωνία.

Με βάση την πρόσφατη μεταρρύθμιση, ο χρόνος που δύναται να περνάει ο γονέας που έχει το δικαίωμα επικοινωνίας προσδιορίζεται κατ’ αρχήν στο 1/3, αλλά με βάση τις ειδικότερες συνθήκες κάθε περίπτωσης αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί ή να περιοριστεί.

Με ποια κριτήρια ανατίθεται η συνεπιμέλεια και τι ισχύει με το νέο νόμο;

Με βάση τα ανωτέρω και έχοντας υπόψη ότι η νομολογία επί της πρόσφατης τροποποίησης είναι υπό διαμόρφωση, αλλά δεδομένης της ήδη διαμορφωθείσας ως σήμερα νομολογία συνολικά ως προς το οικογενειακό, μπορούμε να σημειώσουμε ότι για να αποφασίσει επί της ανάθεσης συνεπιμέλειας ο Δικαστής, λαμβάνει υπόψη του κριτήρια όπως, την ηλικία του τέκνου, τις σχέσεις των δύο γονέων μεταξύ τους, ώστε να διαπιστώσει αν μπορούν να χειριστούν την συνεπιμελεία με ηρεμία, την τυχόν βούληση του ίδιου του παιδιού, αν είναι σε κατάλληλη ηλικία, πρακτικά ζητήματα, όπως η οργάνωση του χρόνου του παιδιού, οι αποστάσεις μεταξύ κατοικιών, το σχολείο και άλλα.

Όπως τονίστηκε, υπέρτατο κριτήριο και δείκτης όλων των ανωτέρω είναι το συμφέρον του τέκνου και τι επιτάσσει τη διασφάλιση της ηρεμίας του και καλύτερη ανάπτυξη του.

Πώς καθορίζεται το ύψος της διατροφής των παιδιών;

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να λάβουν διατροφή από τους γονείς τους, όταν δεν έχουν τα ίδια επαρκή εισοδήματα για να καλύψουν τα έξοδα τους. Το ύψος της διατροφής που δικαιούται ένα παιδί καθορίζεται από τις ανάγκες του, δηλαδή τις βασικές βιοτικές αναγκές και την ανατροφή του, την εκπαίδευση και όλο το πλαίσιο αναγκών που απαιτούνται για την ομαλή ανάπτυξη του (ψυχαγωγία, απόκτηση δεξιοτήτων κλπ). Ενδεικτικά καταμετρώνται στη διατροφή οι ανάγκες σε στέγαση, τροφή, ρουχισμό, εκπαίδευση, ιατρούς, ψυχαγωγία και πνευματική καλλιέργεια.

Για να σταθμιστούν τα ανωτέρω, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του τέκνου και οι οικονομικές δυνατότητες των γονέων του (υπολογίζονται εκτός από τα μηνιαία εισοδήματα και η ακίνητη περιουσία, ακόμα και αν δεν αποφέρει έσοδα) [δείτε σχετική απόφαση σε υπόθεση που χειρίστηκε το γραφείο μας για την απόδειξη οικονομικής δύναμης, αξιοποιώντας τα social media]. Επίσης, η ανεργία ενός γονέα δεν συνεπάγεται την απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής διατροφής (βέβαια μεταγενέστερη ανεργία αποτελεί λόγο μεταρρύθμισης της απόφασης και μείωσης της διατροφής).

To ακριβές ποσό που κάθε γονέας χορηγεί ως διατροφή στο παιδί, προκύπτει από την αναλογία των οικονομικών δυνατοτήτων του καθενός. Σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες που παρέχει ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο μπορούν να αποτιμηθούν οικονομικά από το δικαστήριο και να αφαιρεθούν από το ποσό που υποχρεούται να καταβάλει.

Ανά διετία υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής της διατροφής, καθώς μεταβάλλονται οι ανάγκες των παιδιών.

Τι διατροφή δικαιούται ένα παιδί εκτός γάμου;

Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση ως προς τα δικαιώματα ενός παιδιού εκτός γάμου με εντός, συμπεριλαμβάνομενου του δικαιώματος της διατροφής.

Τι δυνατότητες έχω αν δεν καταβάλλεται η διατροφή για το παιδί;

Βάσει νομοθεσίας η μη καταβολή της διατροφής από τον υπόχρεο συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις για αυτόν και αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης του μισθού  (ως το 50%) του υπόχρεου .