Ποινικό Αδίκημα η παραβίαση των όρων επικοινωνίας με τέκνο

Με τροποποίηση, που εισήχθη την τελευταία ημέρα της ψήφισης των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, η Κυβέρνηση εισήγαγε ως ποινικό αδίκημα την παραβίαση συμβολαιογραφικής απόφασης εν σχέσει με την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα.

Ειδικότερα, αν ο γονέας, που ασκεί την επιμέλεια του τέκνου, παραβιάσει τους όρους επικοινωνίας του παιδιού με τον άλλον γονέα, που διαθέτει δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό, τότε διαπράττει ποινικό αδίκημα και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία έτη.

Σύμφωνα, με την σχετική αιτιολογία, που συνόδεψε τη διάταξη,  η ανωτέρω ποινικοποίηση εδράζεται στην προσπάθεια εξίσωσης της παραβίασης των όρων συμβολαιογραφικής συμφωνίας με την παραβίαση δικαστικής απόφασης, που ήδη αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι παρά την επικαλούμενη αυτή λογική, ο νομοθέτης δεν συμπεριέλαβε και την παραβίαση των όρων της συμβολαιογραφικής συμφωνίας ως προς την καταβολή διατροφής στο ανωτέρω αδίκημα, παρόλο που η μη καταβολή διατροφής αποτελεί ποινικό αδίκημα σε περίπτωση ύπαρξης δικαστικής απόφασης. Κατά την περίπτωση όμως σύναψης συμβολαιογραφικού συμφώνου, η μη καταβολή διατροφής παραμένει ποινικά αδιάφορη.

Επισημαίνεται όμως ότι δύναται, με την προσθήκη της κατάλληλης ρήτρας στο συμβολαιoγραφικό έγγραφο, να διαθέτει εκτελεστότητα και έτσι ο δικαιούχος της διατροφής να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη του ποσού.