• Λεωφόρος Αλεξάνδρας 75, Αθήνα
  • 210 642 3262
  • contact@iter-legis.gr
  • Δεύτερα-Παρασκευή: 09.00 - 20.30

Υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων στην υγεία

Εφαρμόζεται από σήμερα 1/9 το άρθρο 206 του δημοσιευθέντος στις 23-07-2021, νόμου 4820/2021, το οποίο προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.

 

Όπως προβλέπει το ανωτέρω άρθρο, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί έρχονται αντιμέτωποι με τις εξής συνέπειες:

 

– Αν εργάζονται σε δημόσιο φορέα, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

 

– Αν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας τους και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

 

-Επιπλέον, στους εργόδοτες που θα απασχολήσουν μη εμβολιασθέντες εργαζόμενους, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο βα) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

 

 

Όπως επισημαίνεται στην παράγραφο 8 του άρθρου “Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021. Παρατηρούμε συνεπώς ότι η πιλοτική αυτή ρύθμιση, πρόκειται να αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητα της καθ΄ όλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τις νομικές προβληματικές που ανακύπτουν από την εφαρμογή τους να είναι ήδη έντονες τόσο σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων και Δικαίου, όσο και σε επίπεδο συνεπειών ως προς την λειτουργία των Νοσοκομείων.

Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε εκτενέστερα για το ζήτημα αυτό ή αναζητείτε νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση, μην διστάσετε να Επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο.