• Λεωφόρος Αλεξάνδρας 75, Αθήνα
  • 210 642 3262
  • contact@iter-legis.gr
  • Δεύτερα-Παρασκευή: 09.00 - 20.30

Η 28η Οκτωβρίου γίνεται υποχρεωτική αργία από φέτος

Με τον νέο νόμο 4808/2021, η 28η Οκτωβρίου αποτελεί πλέον υποχρεωτική αργία, σε αντίθεση με το προϊσχύον νομικό πλαίσιο κατά το οποίο άνηκε στην εξουσία του εργοδότη να αποφασίσει την λειτουργία ή μη της επιχείρησης.

Συνεπώς, από φέτος η απασχόληση των εργαζομένων απαγορεύεται για την ημέρα αυτή, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές.

Πώς θα πληρωθεί η 28η Οκτωβρίου;
1. Ως προς τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο:

α) Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν θα καταβάλλουν στους ημερομίσθιους το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς προσαύξηση. Οι αμειβόμενοι με μισθό, δεν θα λάβουν τίποτα πέραν του μισθού τους.

β) Όσοι εργασθούν κατά την 28η Οκτωβρίου και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το κανονικό ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερομισθίου.

2. Ως προς αυτούς που αμείβονται με μισθό και εργαστούν την 28η Οκτωβρίου:

α) Αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού, ή επί των ωρών που θα απασχοληθούν.

β) Αν η επιχείρηση που δεν επιτρέπεται να λειτουργεί τις Κυριακές και Αργίες, και παρόλα αυτά λειτουργήσει κατά την ημέρα αυτή (παρανόμως), θα λάβουν εκτός της προσαύξησης του 75%, επί πλέον ένα ημερομίσθιο (1/25 του μισθού τους, ή τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν).

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι για τις επιχειρήσεις που τυχόν λειτουργήσουν, χωρίς να επιτρέπεται η λειτουργία τους τις Κυριακές και τις Αργίες, κατά την 28η Οκτωβρίου, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμου σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανεξαρτήτως της απασχόλησης ή όχι εργαζομένων, κατά την ημέρα αυτή.

Αν αναζητείτε δικηγόρο για υποθέσεις εργατικού δικαίου, μπορείτε να δείτε τις υπηρεσίες που προσφέρει το δικηγορικό μας γραφείο.