• Λεωφόρος Αλεξάνδρας 75, Αθήνα
  • 210 642 3262
  • contact@iter-legis.gr
  • Δεύτερα-Παρασκευή: 09.00 - 20.30

Ποινική διαταγή & προσβολή της

  • Αξιόπιστη νομική υποστήριξη
  • Μαχητική ποινική υπεράσπιση
Τι είναι η ποινική διαταγή;

Με τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας εισήχθη ο καινοφανής θεσμός της ποινικής διαταγής. Αυτός προβλέπει ότι για τα πλημμελήματα που απειλούνται με μικρό πλαίσιο ποινής αυτά δύνανται να μην εισαχθούν σε ακροατήριο.  Με την διαδικασία αυτή σε εκατοντάδες υποθέσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα εισάγονταν προς εκδίκαση σε δικαστήριο εκδίδεται καταδικαστική απόφαση χωρίς κλήτευση κατηγορούμενου.

Πιο συγκεκριμένα, αν σε μια υπόθεση που αφορά κάποιο “ελαφρύ” πλημμέλημα αρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου (δηλαδή χρηματική ποινή ή φυλάκιση ως ένα έτος) ο Εισαγγελέας κρίνει ότι τα στοιχεία της δικογραφίας είναι επαρκή και δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δίκη, υποβάλει σχετική αίτηση στον Δικαστή. Εν συνεχεία ο Δικαστής εξετάζοντας και αυτός τα αποδεικτικά στοιχεία και το κατηγορητήριο είτε εκδίδει την ποινική διαταγή σε δημόσια συνεδρίαση είτε αποφασίζει την εισαγωγή της υπόθεσης σε ακροατήριο.

Αν εκδοθεί ποινική διαταγή, τότε αυτή επιδίδεται στον κατηγορούμενο. Η ποινική διαταγή ορίζει μεταξύ άλλων τα ονοματεπώνυμα των δικαστών και  του εισαγγελέα, το ονοματεπώνυμο των διαδίκων, των εκπροσώπων τους και των συνηγόρων, ακριβή καθορισμό της πράξης για την οποία εκδόθηκε και το άρθρο του ποινικού νόμου που την προβλέπει και τέλος και σημαντικότερο, την ποινή που επιβλήθηκε.

Τι ποινές προβλέπει η ποινική διαταγή;

Σε περίπτωση έκδοσης ποινικής διαταγής η χρηματική ποινή που ορίζεται είναι μειωμένη κατά ⅔ ως προς το μέγιστο ύψος της οριζόμενης στο νόμο και η ποινική φυλάκισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3 μήνες, ενώ χορηγείται υφ’ όρο αναστολή. 

Τι μπορώ να κάνω αν λάβω ποινική διαταγή;

Όπως γίνεται σαφές η ποινική διαταγή είναι καταδικαστική απόφαση, που εκδίδεται χωρίς καν την παρουσία σας σε Δικαστήριο!

Το δικαίωμα σας αν λάβετε αυτήν είναι να ασκήσετε αντιρρήσεις εντός της προθεσμία των μόλις 15 ημερών. Δηλαδή αν λάβετε την διαταγή και περάσουν 15 ημέρες, τότε χάνετε κάθε δικαίωμα να ανατρέψετε αυτήν, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε αναίρεσης!

Χρειάζεται επομένως προσοχή και ταχύτητα ούτως ώστε να υποβάλετε εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις και να εισαχθεί η υπόθεση σας σε ακροατήριο ούτως ώστε να δικαστείτε με την παρουσία σας και μέσω του συνηγόρου σας να προβάλετε όλους τους ισχυρισμούς υπεράσπισης σας. 

Αν λάβατε ποινική διαταγή και αναζητείτε δικηγόρο για την προστασία των δικαιωμάτων σας και την ανατροπή αυτής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας ώστε να σας υποστηρίξουμε νομικώς: