• Λεωφόρος Αλεξάνδρας 75, Αθήνα
  • 210 642 3262
  • contact@iter-legis.gr
  • Δεύτερα-Παρασκευή: 09.00 - 20.30

Επιτρεπτή η πρόσβαση σκύλων στις παραλίες

Ενώ κατά το παρελθόν η πρόσβαση των σκύλων επιτρεπόταν σε συγκεκριμένες μόνο παραλίες, κατόπιν σχετικής απόφασης των δημοτικών αρχών, πλέον οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με τους κηδεμόνες τους τις παραλίες και έτσι να απολαμβάνουν και αυτοί τη δροσία, αλλά και τα παιχνίδια με την άμμο!

Ειδικότερα, το άρθρο 19 του νόμου 4830/2020 ορίζει ρητά ότι είναι επιτρεπτή η πρόσβαση του σκύλου σε μη οργανωμένες παραλίες, έχοντας βέβαια την υποχρέωση να φέρει λουρί.

Επιτρεπτή είναι επίσης η πρόσβαση του και στη θάλασσα χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να έχει λουρί εκεί.

Συνεπώς, παρά τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις λουόμενων, σε κάθε μη οργανωμένη παραλία είναι πλήρως νόμιμη η παρουσία του σκύλου και δεν μπορεί να επιβληθεί καμία κύρωση ή να απαιτηθεί η απομάκρυνση τους.

Εξαίρεση αποτελούν οι παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, οπού σε αυτές δεν επιτρέπεται η παρουσία σκύλων.

Τέλος, όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες, σε αυτές επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μη οργανωμένη παραλία, είτε πρόκειται το σκυλί βοήθειας που συνοδεύει λουόμενο σε οργανωμένη παραλία, είναι σημαντικό να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την παραμονή του (σκιά, νερό κλπ), ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για την υγεία του.