• Λεωφόρος Αλεξάνδρας 75, Αθήνα
  • 210 642 3262
  • contact@iter-legis.gr
  • Δεύτερα-Παρασκευή: 09.00 - 20.30

Πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών | 240 δόσεις για το Δημόσιο

Το παρόν κείμενο αποτελεί γενικό ενημερωτικό σημείωμα για τη λειτουργία της πλατφόρμας. Σε περίπτωση, που ενδιαφέρεστε να λάβετε εξατομικευμένη νομική υποστήριξη για την συνιστώμενη στρατηγική ρύθμισης των οφειλών σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας.

Με το νέο πτωχευτικό νόμο 4378/2020 οι οφειλέτες Τραπεζών, Δημοσίου και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτουν ένα νέο και ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών τους, είτε είναι φυσικά είτε νομικά πρόσωπα. Ένα από τα εργαλεία που προβλέπει ο νόμος είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2021.

Μέσω της πλατφόρμας ρύθμισης οφειλών, όσοι έχουν χρέη στο Δημόσιο και σε Ασφαλιστικά Ταμεία, μπορούν να ρυθμίσουν αυτά μέχρι και σε 240 δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρώ), ενώ για τις οφειλές σε Τράπεζες προβλέπεται δυνατότητα ως 420 δόσεων. Υπάρχει επίσης δυνατότητα διαγραφής χρεών προς το Δημόσιο, βάσει συγκεκριμένων κριτήριων, ως και το 75% επί της βασικής οφειλής και ως και το 95% επί των προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση γίνεται για το σύνολο του  χρέους και δεν μπορεί να γίνει για ένα μέρος αυτού (π.χ. μόνο για το Δημόσιο ή ορισμένες Τράπεζες). Το ύψος των δόσεων προσδιορίζεται με βάση την περιουσία του οφειλέτη και τα εισοδήματα του και λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια η ακίνητη περιουσία, ο μισθός, οι καταθέσεις (σημειώνεται με την υποβολή της σχετικής αίτησης ο οφειλέτης συναινεί στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου), τυχόν επενδύσεις κοκ.

Προϋποθέσεις για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης είναι:
  • Να μην ανέρχεται το 90% των οφειλών σε ένα μόνο χρηματοδοτικό φορέα (όπως για παράδειγμα αν υπάρχει ένα στεγαστικό δάνειο), καθώς σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται η διμερής διαπραγμάτευση.
  • Το συνολικό ποσών των οφειλών να είναι μεγαλύτερο από 10.000€.
  • Να μην έχει υποβληθεί εξυγίανσης, ή κήρυξης σε πτώχευση ή υπαγωγής στο ν. 3588/2007, ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη για υπερχρεωμένα νοικοκυριά), ν. 4605/2019 ή ν. 4469/2019  ή να έχει υπάρξει έγκυρη παραίτηση.
  • Αν είναι νομικά πρόσωπα, να μην βρίσκονται στο στάδιο εκκαθάρισης.
  • Να μην υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη για αδικήματα φοροδιαφυγής, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κοκ σε κακουργηματικό βαθμό ή  για απάτη εις βάρος του Δημοσίου σε πλημμέλημα.
Ως προς την προστασία που παρέχει η υποβολή της αίτησης:

Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναστέλλεται κάθε διαδικασία λήψης και συνέχισης αναγκαστικής εκτέλεσης. Μπορεί όμως να διενεργηθεί πλειστηριασμός, ο οποίος είχε προγραμματιστεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε προπαρασκευαστική διαδικαστική ενέργεια. Αναστέλλεται επίσης η ποινική δίωξη για χρέη προς το Δημόσιο και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Επιδότηση των δόσεων:

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο οφειλέτης ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τότε δικαιούται επιδότηση του ρυθμισμένου δανείου από το Δημόσιο για την πρώτη του κατοικία ύψους από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για 5 έτη.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης γίνεται με τα κάτωθι βήματα:
  1. Δημιουργία αίτησης από τον οφειλέτη στη πλατφόρμα και υποβολή των αναγκαίων στοιχείων (εισοδήματα, λίστα οφειλών στους πιστωτές, εξασφαλίσεων, δήλωση μεταβιβάσεων περιουσίας κατά τη τελευταία πενταετία κλπ).
  2. Εξουσιοδότηση για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου του αιτούντος, του συζύγου του, των εξαρτώμενων μελών του, των συνοφειλετών και εγγυητών των οφειλών, με αποτέλεσμα να γνωστοποιούνται στους οφειλέτες όλα τα διαθέσιμα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία.
  3. Έλεγχος προϋποθέσεων του νόμου.
  4. Δημιουργία από τη πλατφόρμα αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών, με βάση τα οικονομικά δεδομένα (περιουσία, εισοδήματα, οφειλές). Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής ή διαπραγμάτευσης του ύψους ή του αριθμού των δόσεων.
  5. Ψηφοφορία των δανειστών αν συμφωνούν με την αυτοματοποιημένη πρόταση και το αποτέλεσμα λαμβάνεται βάσει πλειοψηφίας (απαιτείται το 60% του συνόλου των απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένου του 40% των φορέων που έχουν εμπράγματες ασφάλειες). Δεν υπάρχει υποχρέωση να απαντήσουν οι τράπεζες. Σημειώνεται ότι αν οι Τράπεζες αποτελούν τη πλειοψηφία των πιστωτών και δεν συμφωνούν, τότε ο οφειλέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση με το Δημόσιο, καθώς η συμφωνία πρέπει να αφορά το σύνολο των πιστωτών, ενώ αν ορισμένοι δανειστές διαφωνήσουν με την πρόταση, αλλά είναι μειοψηφία, η ισχύς της ρύθμισης καλύπτει και αυτούς.
  6. Σε περίπτωση συμφωνίας των πλειοψηφίας δανειστών, τότε η πρόταση μεταφέρεται στον οφειλέτη, ο οποίος εντός 10 ημερών από τη λήψη αυτής έχει δικαίωμα να αιτηθεί διαμεσολάβηση. Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση εξαρτάται από την συναίνεση των δανειστών.
  7. Υπογραφή της συμφωνίας, αν επιτευχθεί η συναίνεση.

Η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών πρέπει να περαιωθεί εντός 2 μηνών από την υποβολή της πρότασης, διαφορετικά θεωρείται άκαρπη και ο οφειλέτης εισέρχεται στη διαδικασία της πτώχευσης.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες του γραφείο μας στο Τραπεζικό Δίκαιο από εδώ καθώς και για γενικότερα συχνά ερωτήματα για τις τράπεζες και την αναγκαστική εκτέλεση από εδώ